Uit de kast, op de planken.

Uit de kast, op de planken. Uit het (LHBT-)leven gegrepen!

 

Kleurrijke avondvoorstelling op
Schiedamse Coming Out Dag

Schiedam – Tijdens de Coming Out Dag 2016, op zaterdag 8 oktober, staat de LHBT-gemeenschap uit de regio Rijnmond in de spotlights van het Schiedamse Wennekerpand. De bijzondere avondvoorstelling ‘Uit de kast, op de planken’ geeft een unieke inkijk in het leven van LHBT’s. Hun reis om zichzelf te worden, de problemen die ze daarbij tegenkomen, hun humor en hun liefde voor het leven.

In veel Nederlandse gemeenten gaat op Coming Out Dag de Regenboogvlag uit. In Schiedam hijst burgemeester Cor Lamers de vlag op zaterdag 8 oktober om 11.00 uur. Ook lanceert hij de nieuwe website van LHBT Schiedam. Het zwaartepunt van de dag ligt echter in de avond, waarbij de Rijnmondse LHBT-gemeenschap de kast uitspringt, regelrecht op het theaterpodium van het Schiedamse Wennekerpand.

Iedereen is welkom
Het wordt een wervelende avond vol humor, theater, poëzie, muziek, film en persoonlijk verhalen, door LHBT’s. Voor iedereen. Anker van de avond is een kort driedelig drama met een knipoog: ‘Het koekoeksjong’. De cast van ‘Het koekoeksjong’ bestaat grotendeels uit de LHBT’s die de avond mogelijk maken. De avond is een initiatief van LHBT Schiedam, gesteund door gemeente Schiedam en is mede tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Mooi Werk.

Programma Coming Out Dag zaterdag 8 oktober 2016
■ 11.00 – 12.00 uur Hijsen van de Regenboogvlag door burgemeester Cor Lamers
Locatie: naast de ruïne en het standbeeld van ‘Vrouwe Aleida’ aan het Stadskantoor aan de Broersvest. Hierna is de onthulling van de website, koffie en taart: Cornelis Hagazaal in het Stadskantoor, Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam. Toegang is gratis, iedereen is welkom

■ 20.30 – 22.50 uur Bijzondere avondvoorstelling ‘Uit de kast, op de planken’!
Locatie: toneelzaal van Wennekerpand, Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedam
Iedereen is welkom, een kaartje (inclusief 2 consumpties) kost € 7,50 euro en kan besteld worden via theateraandeschie.nl

Wat is de Coming Out Dag?
Hoe zeg ik het tegen mijn ouders? Tegen mijn vrienden? Wat doe ik als mijn collega’s vragen of ik een leuk weekend heb gehad? Voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders en andere gendervariaties (LBHT’s) zijn dit relevante vragen. Elk jaar op Coming Out Dag staan de LHBT’s erbij stil dat het proces om jezelf aan de buitenwereld te tonen lastig kan zijn. In veel landen is het zelfs erg gevaarlijk om te laten zien wie je bent en hoe je je ten diepste voelt. Zulke tegenstand kan LHBT’s lang in de ‘kast’ houden. Coming Out Dag is de dag waarop we stil staan bij het proces om uit de kast te komen. Bij de positieve – de opluchting dat je eindelijk jezelf kunt zijn – en de negatieve ervaringen die mensen kunnen hebben. Reacties uit de samenleving, maar ook dicht bij huis, kunnen hard zijn. Alle steun is dan belangrijk.