Suikerzoet. Rijke keuze aan LHBT films.

Suikerzoet.
Rijke keuze aan LHBT films.

Het Suikerzoet filmfestival wordt sinds 2005 in Schiedam georganiseerd. Niet alleen de vele gratis films zijn een enorme attractie, ook het feit dat ze draaien op unieke locaties in het historische centrum van Schiedam maakt het tot een geweldige ervaring.

Suikerzoet laat elk jaar – sinds 2014 – een reeks films zien met een LHBT thema. LHBT staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Dit boeiende filmfestival – geheel gratis voor bezoekers – sluit hiermee aan op een lange filmtraditie.

Op de website Suikerzoet filmfestival staan alle films en de locaties vermeld.

Wanneer de eerste film een LHBT thema aanstipte, is open voor discussie. Zo liet de eerste film met live opgenomen geluid in 1894 twee dansende mannen zien en is deze film achteraf The Gay Brothers gedoopt. Naar alle waarschijnlijkheid was het niet bedoeld als gay film. De film heeft echter het toenmalige publiek wel degelijk weten te shockeren met het afbeelden van ‘niet-conventioneel mannelijk gedrag’.

Behalve in underground films, deed het gay thema pas echt zijn intrede na de Tweede Wereldoorlog. Doorgaans met een negatieve lading. Niet zelden speelden LHBT ’s de schurkenrol, omdat ze met dat negatieve jasje wel door de filmkeuring in de VS kwamen.

Zeventiger jaren: Emancipatie

In de jaren zeventig verschenen de eerste films met een LHBT thema die duidelijk op emancipatie waren gericht. Er kwamen LHBT rollen in soapseries – de eerste kus..! – en uiteindelijk ook in mainstream films waarbij LHBT karakters in de verhaallijn werden opgenomen. Elke stap verder leidde tot controverse (“ze mogen het wel zijn, maar ik wil het niet zien”) maar ook tot een versterking van de LHBT gemeenschap.

Rolmodellen

In films en op tv zien LHBT ’s zichzelf steeds meer terug als deel van de samenleving. Maar het punt is nog niet bereikt dat seksuele geaardheid werkelijk geen issue meer is. Tot die tijd blijven films met een LHBT thema goed werk verrichten en geven ze een gevoel van herkenning en erkenning. Ook aan jongeren die zitten te springen om rolmodellen.


Roze avond in Wenneker Cinema

Om die reden hebben de Schiedamse LHBT ambassadeurs het initiatief genomen om eens per maand op een dinsdagavond een roze film in het Schiedamse Wennekerpand te tonen. Deze Roze Filmavond begint de laatste maanden steeds beter te lopen, als ontmoetingspunt voor LHBT ‘s, maar ook voor anderen die simpelweg van een goede film houden. Want thema´s als sociale druk, zelfacceptatie, kiezen voor jezelf en het vinden van liefde en geborgenheid zijn voor ieder mens herkenbaar en belangrijk.