Schiedams LEF

Lessen over seksuele diversiteit zijn verplicht!

Scholen moeten per 1 december 2012 verplicht aandacht besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Uit onderzoek blijkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender leerlingen (LHBT leerlingen) zich in vergelijking met medeleerlingen vaker onveilig voelen en meer worden gepest. Scholen vinden het soms moeilijk om hier goed mee om te gaan.

Op ‘homolesjes’ zitten scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vaak niet te wachten. En ouders ook niet. Gelukkig heeft Schiedams LEF lessen ontwikkeld die goed aansluiten op de kerndoelen voor seksuele diversiteit, maar die niet alleen over LHBT onderwerpen gaan. In de lessen van Schiedams LEF draait het om diversiteit in brede zin.

De lessen voor de basisschool zijn gebaseerd op boeken die gaan over diversiteit. Zo is er voor groep 3 een prentenboek over een schaap dat verliefd wordt op een schaap van hetzelfde geslacht. En in groep 6 gaat het over het verschil in uiterlijk in verschillende bevolkingsgroepen. Wat in het ene land heel gewoon is, kan in een ander land vreemd gevonden worden. Onbekend maakt vaak onbemind. Juist door naar de overeenkomsten te kijken, kom je nader tot elkaar.

Met die gedachte heeft Schiedams LEF de LEF kist ontwikkeld. Kinderen in de groepen 1 t/m 8 krijgen per jaargroep 4 lessen over diversiteit. Respect, vriendschap, liefde en jezelf zijn staan daarbij voorop. De vijfde les is voor alle klassen een LEF dag. Dé dag van het jaar waarop je eindelijk jezelf mag zijn als je naar school komt. Kun je toch die schoenen aantrekken die je na een misplaatste opmerking op school in de kast hebt laten staan. Of eindelijk eens dat roze t-shirt aan, dat je nu alleen maar thuis durft te dragen. Misschien ga je voor het eerst met een afro kapsel naar school of juist een keer zonder gel. Op LEF dag is de afspraak dat iedereen elkaar respecteert in uiterlijk en gedrag. Daarna kan het elke dag LEF dag zijn!

Wil je meer informatie over de LEF kist voor het primair onderwijs? Neem dan contact op met Schiedams LEF. Naast lessen op het primair onderwijs verzorgt Schiedams LEF ook lessen over jezelf zijn en LHBT op het voortgezet onderwijs.

Schiedams LEF bestaat uit Sandy Kardolus (docent omgangskunde) en Carolien Kruijs (leerkracht en schrijfster).

Deze informatie kwam tot stand met de medewerking van Schiedams LEF.