Roze driehoek

Roze driehoek

Op 4 mei werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen herdacht. Velen zijn jaarlijks aanwezig bij de indrukwekkende ceremonie bij het Oorlogsmonument in de Plantage.

Ook de Schiedamse homoambassadeurs plaatsten een bloemstuk, namens de LHBT gemeenschap. LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Om ook stil te staan bij de vervolging wegens seksuele identiteit, in de Tweede Wereldoorlog en in veel landen helaas ook nog na die zwarte periode.

Na de ceremonie werd gevraagd waarom we een driehoek van roze rozen plaatsten. Die driehoek heeft haar wortels in nazi-Duitsland, toen verschillende groepen mensen werden geïnterneerd en vermoord in kampen: onder meer Joden, zigeuners, politieke gevangenen en ook homoseksuelen. De nazi’s gebruikten daarbij herkenningscodes van gekleurde driehoeken. Twee gele driehoeken maakten de Davidsster. Zigeuners droegen bijvoorbeeld een bruine driehoek, homoseksuelen een roze. Homoseksuele joodse gevangenen droegen een roze/gele ster.

Na de oorlog is de roze driehoek een symbool geworden van de LHBT gemeenschap. We zijn vereerd dat we elk jaar onze krans kunnen leggen om zo een vreselijke tijd te gedenken, verenigd in het streven om onderdrukking van groepen mensen nooit meer toe te staan.