JILLIS BRUGGEMAN PENNING

JILLIS BRUGGEMAN PENNING

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. In Nederland of elders in de wereld. Op de penning staat de proceszak afgebeeld.

penning_verkleind
 

Uitreiking 3e Jillis Bruggeman penning 2017 Klik hier

Hieronder volgt het verslag van de uitreikingen in 2015 en 2016

Uitreiking 1e penning 2015

De eerste penning is op 9 maart 2015 door COC voorzitter Tanja Ineke overhandigd aan de directeur van Amnesty International Eduard Nazarski.

Uitreiking 2e penning 2016

De tweede penning is door wethouder Mario Stam op 9 maart 2016 uitgereikt aan KNVB voorzitter Michael van Praag wegens zijn inzet voor het bestrijden van discriminatie van LHBT’s in de voetballerij.

KNVB voorzitter Michael van Praag krijgt Schiedamse antidiscriminatieprijs

Schiedam heeft de Jillis Bruggeman Penning op 9 maart 2016 tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het oude stadhuis uitgereikt aan KNVB voorzitter Michael van Praag. Dit wegens zijn inzet voor het bestrijden van discriminatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de voetballerij.

De voorzitter van de Nederlandse voetbalbond ziet de prijs als een belangrijk eerbetoon aan de KNVB en alle medewerkers van de voetbalbond die zich inzetten voor respect in de sport.

Van Praag: ,,Bijna 10% van de Nederlanders is homoseksueel. Maar je merkt dat er veel voetballers rondlopen die er niet voor uit durven komen, terwijl ze het wel willen. Daar hebben we bij de voetbalclubs kennelijk niet het klimaat voor. Daar willen wij een einde aan maken.”

De KNVB voorzitter maakt zich al enkele jaren sterk voor meer respect op de sportvelden, waarbij er geen plaats is voor discriminatie in welke vorm dan ook. Van Praag heeft bijvoorbeeld recentelijk een programma aangezwengeld waarbij KNVB vertegenwoordigers voetbalclubs in Nederland bezoeken om te praten over homofobie.

Vanwege die inzet reikt de gemeente de Jillis Bruggeman Penning dit jaar aan KNVB voorzitter Van Praag uit, stelt de Schiedamse emancipatie-wethouder Mario Stam. ,,De website van de KNVB onderscheidt zich door veel aandacht voor het onderwerp. Dit is belangrijk want op nog te veel speelvelden is homo het meest gebezigde scheldwoord. Dat moet en kan anders”, aldus wethouder Stam.