Jillis Bruggeman Penning 2018 gaat naar Barbara Barend

Jillis Bruggeman Penning 2018 gaat naar Barbara Barend

Schiedamse prijs tegen LHBT-discriminatie viert vierde verjaardag op 9 maart

Op vrijdag 9 maart reikt wethouder Mario Stam de Jillis Bruggeman Penning 2018 uit aan Barbara Barend. De journalist, uitgever en presentator krijgt deze jaarlijkse anti-discriminatie prijs omdat zij actief (en publiekelijk) geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) afwijst.

Na een aanval op twee homo’s in Arnhem – het stel liep hand-in-hand – riep Barbara Barend vorig jaar op tot actie. Het regende op social media foto’s van Nederlanders die hand-in-hand stonden. Ook radio en tv besteedden er veel aandacht aan. Allemaal bemoedigend, maar volgens Barend is er meer nodig. “De politiek, zowel op lokaal en nationaal niveau, moet écht wat ondernemen. De actie is pas geslaagd als homo’s hand-in-hand over straat kunnen, eerder niet.”

Gemeenschappelijke missie
Een dergelijke inzet verdient erkenning en steun, stelt wethouder Mario Stam. “Overal, ook op straat, moet je jezelf kunnen zijn. Zonder over je schouder te kijken of dat wel veilig is. Zonder je bedreigd en ongemakkelijk te voelen. Dat is het Nederland waar Barbara Barend voor staat. Daar staat de Jillis Bruggeman Penning voor, daar staat ook Schiedam voor.”

LHBT-ambassadeur Theo van der Heijden: “Het is te gek voor woorden dat onverlaten zich geprovoceerd voelen als twee mannen of twee vrouwen hand-in-hand lopen. Of dat transgenders bang moeten zijn voor agressie. Dat moet stoppen. LHBT’s laten zich anno 2018 niet meer terug de kast in jagen.”

Staat u ook hand-in-hand met Barbara?
U bent vrijdag 9 maart van harte welkom bij de uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning in het oude stadhuis op de Grote Markt 1-A in Schiedam. De ontvangst is om 09.30 uur. Het programma duurt van 10.00 tot 12.00.

Naast de uitreiking van de Penning om 10.30 uur worden er ook Jillis-Opstekers aan lokale Schiedamse helden uitgedeeld. Schiedams Lef krijgt er één voor een baanbrekend onderwijspakket rond het thema diversiteit en de Frankelandgroep voor hun Roze Salon voor LHBT-ouderen. U kunt zich voor de bijeenkomst tot en met 6 maart aanmelden via e-mailadres.

Schiedam verzet zich
In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele identiteit, maar discriminatie komt helaas nog steeds voor. Waakzaamheid is geboden. De gemeente Schiedam vervult hierbij een voortrekkersrol. Ze heeft onder meer twee LHBT-ambassadeurs benoemd en stimuleert en ondersteunt een aantal LHBT-projecten, waaronder de website LHBT Schiedam.

In Schiedam bevindt zich het Jillis Bruggeman-monument, een herinneringstegel voor de Schiedammer Jillis Bruggeman, die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Met dit monument, en de jaarlijkse uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van LHBT-beleid, neemt Schiedam stelling tegen alle vormen van vervolging en discriminatie. In Nederland en in de rest van de wereld.

Eerdere ontvangers van de Jillis Bruggeman Penning zijn directeur van Amnesty International Eduard Nazarski (2015), KNVB-voorman Michel van Praag (2016) en programmamaker Arie Boomsma (2017).